fbpx

Een jaar zonder doel is als een reis zonder bestemming.

Bon, en is er dan iets mis met reizen om te reizen?

Ah nee, uiteraard niet. Als we reizen om te reizen is de reis het doel, de bestemming. Got it?

Maar we ondernemen niet om gewoon maar wat te ondernemen, nee, we willen iets bereiken. En dan moet je doelen stellen. Simpel.

Doelen stellen voor je bedrijf heb je mogelijk al wel eens gedaan: aantal producten dat je wil verkopen, omzet die je wil behalen of het aantal klanten dat je wil maken binnen een bepaalde periode.

Maar heb je ook al eens doelen gesteld voor jezelf? Weet jij al heel concreet wat je dit jaar wil doen? Welk inkomen wens je? Welke bestemmingen wil je bezoeken? Hoeveel uren wens je te werken? Welke taken wens je operationeel nog uit te voeren? 

Waarom velen geen doelen stellen voor zichzelf

Weging ondernemers stellen doelen voor zichzelf. Misschien behoor jij ook tot die groep mensen en herken jij je in één van de volgende situaties:

Je ziet het nut niet van doelen stellen
Je moet toegeven dat doelen stellen wel fancy klinkt, maar het lijk nu ook weer niet zo belangrijk dat je alles zou laten vallen om tijd te maken om doelen te zetten. Je kan toch op het moment zelfnadenken over wat je wil? En je weet toch sowieso wat je wil?
Heb je het ooit al eens op papier gezet?
Heb je het al eens zo duidelijk in kaart gebracht dat je weet wat je vandaag moet doen om je doel over een jaar te behalen? Wellicht heb je dat doel toen bereikt net omdat je het gesteld had (en er een plan aan gekoppeld had)…

 Het is te veel ‘moeten’
Heel je leven vraagt al zo veel energie en aandacht: je werk, je partner, je kinderen, je hobby’s, het huishouden, je vrienden, je familie … Weet dat je zeker niet de enige bent!
Voor velen voelt het stellen van doelen alsof je jezelf alleen maar meer werk op de hals haalt en dat jezelf nog meer druk gaat opleggen.
Maar je kan het zetten van doelen ook zien als een gps die jou op je bestemming zal brengen. Het helpt jou bij het bepalen van wat echt belangrijk is op dat moment en het helpt je de juiste weg te kiezen in je leven.

Waarom is doelen stellen dan wel belangrijk?

Doelen geven je een boost en motivatie
Als je ambitieuze doelen stelt waar je écht warm van wordt, vormen ze een onuitputtelijke bron van motivatie. Je staat steeds te popelen om aan de slag te gaan, je hartje gaat sneller slaan bij elke stap die je zet en elke milestone zorgt voor een vreugdedansje en een glaasje lekkers!

Doelen helpen je keuzes te maken om te bepalen waar je naartoe wil
Wellicht heb je wel een idee vanwaar je naartoe wil en van wat je graag zou willen.
Maar zolang je dit niet concreet maakt, zal je ook geen duidelijke stappen zetten om dit doel te bereiken. Als je niet heel precies weet wat je wil, hoe ga je er dan ooit komen? En hoe kom je dan te weten wanneer je jouw doel behaald hebt?

Doelen helpen om die dromen en ideeën om te zetten in iets concreet, zodat je precies weet wat je wil bereiken en hoe je dat gaat doen.
Hierdoor ga je heel concreet en duidelijk keuzes maken met het oog op dat wat je wil bereiken. Je gaat gemakkelijk prioriteiten stellen en je hier ook aan houden, want je weet immers wat het resultaat je gaat opleveren.

Dit kan je doortrekken in heel je leven: doelen stellen voor het gezin,  jezelf, familie, je bedrijf, je verkoop … 

Zie je door het bos de bomen niet meer? Neem contact met ons op voor een gratis infogesprek en wij helpen je met het stellen van jouw doelen! 

Deel deze post:

Auteur

Datum en categorie